Åbningen af verdens første Omtankestation til elbiler tiltrak både politikere, borgere og erhvervsliv

Verdens første Omtankestation i Horsens (Foto: E.ON Drive Infrastructure Denmark)
dato

Onsdag åbnede Danmarks første såkaldte Omtankestation i Horsens. Ladestationen til elbiler er et forsøg på at lave et nyt og fredfyldt alternativ til de kedelige asfaltpladser, der skyder frem over hele landet til opladning af elbiler. Åbningen markerer et nyt vigtigt kapitel i Danmarks grønne omstilling og blev fejret med taler fra bl.a. Horsensborgmester Peter Sørensen.

Vi skal ikke hænge fast i fortiden, når vi bygger fremtidens grønne infrastruktur. Det var et af hovedbudskaberne til åbningen af verdens første såkaldte Omtankestation i Lund ved Horsens den 23. maj.

Dagen bød på flere taler, bl.a. fra borgmester Peter Sørensen fra Horsens og Anders Krag, fra E.ON Drive Infrastructure. Sidstnævnte er ansvarlig for virksomhedens arbejde med at bygge ladepladser i Europa og også idémand bag den nye ladeplads i Lund.

”Vi skal ikke gå de samme veje som alle de andre. Vi skulle gå en anden vej. Gøre noget anderledes. Tankerne om hvordan en ladestation skal adskille sig fra en tankstation har været mange. Med Omtankestationen er stort set alt ved de kedelige og støjende asfaltpladser, vi i dag tanker og oplader på, vendt på hovedet. Her sker opladningen i grønne omgivelser med plads til gåture, og der er ro til at høre fuglene synge,” sagde Anders Krag til de fremmødte, der både talte borgere, erhvervsfolk og politikere. Den erfarne ingeniør lagde ikke skjul på, at han synes, at vi bør gøre det bedre, og netop det har været en stor drivkraft bag Omtankestationen i Horsens.

Horsensborgmesteren Peter Sørensen holdt også tale for de fremmødte og udtrykte stor begejstring for det nye koncept.

“Jeg er stolt over, at det er i vores kommune, at verdens første Omtankestation bliver lanceret. Her kan alle os med elbil lade sindet op i en grøn oase, og vi kan endda høre fuldende synge imens,” lød det fra borgmesteren, som også kom ind på sin egen oplevelse af de traditionelle ladestationer.

”I går stod jeg i Nyborg på min sædvanlige ladestation. Jeg havde aldrig tænkt over, at en ladestation kunne byde på mere end bare opladning. Derfor er jeg imponeret over hvad E.ON Drive Infrastructure har skabt, og at det er lykkedes at skabe en attraktiv ladestation, der er langt mere tiltalende end de sædvanlige stationer. Jeg er sikker på, at der vil være elbiler her konstant døgnet rundt, og at I vil inspirere mange til at gå i jeres fodspor,” sagde Peter Sørensen og ønskede initiativtagerne tillykke med projektet.

Del af gigantisk udvikling
Initiativet skal ses i lyset af, at der lige nu bygges ladepladser i et forrygende tempo både i Danmark og resten af verden. Det er denne gigantiske omlægning af infrastruktur, Anders Krag og E.ON Drive Infrastructure gerne vil bruge til at skabe forandring.

”Hvis vi ser på forudsætningerne, er de jo nogle helt andre, end dengang, vi stadig troede, at fossile brændsler var fremtiden. Uanset, hvordan vi vender og drejer det, tager det altså lidt tid at få en fuld opladning. Det prøver vi nu at udnytte til at lave noget, som passer bedre til den verden, vi lever i,” sagde han.

Bæredygtighed og lokale leverandører
Ud over at give ro er Omtankestationen er også et projekt med respekt for naturen. Der er brugt overskudsjord fra etableringen af ladestationen til at skabe et indbydende og varieret landskab, der passer til omgivelserne. Beplantningen er nøje udvalgt for at tiltrække fugle og bier, så biodiversiteten i området styrkes.

Hvis man vælger at drikke kaffe og spise snacks fra den hyggelige lounge på Omtankestationen, vil man også se, at de er leveret af lokale leverandører.

”Vi prøver at tænke bæredygtighed ind fra start til slut. I det ønske har det været oplagt at bruge lokale leverandører. Det giver mindre CO2-udledning til transport, og samtidig øger det integrationen af Omtankestationen i lokalområdet,” sagde Anders Krag.

En ny generation af ladestationer
Omtankestationen i Horsens er den første af sin art, men ambitionen er at åbne mange flere i Danmark og resten af Europa.

"Vi tror på, at Omtankestationen er en ny generation af ladestationer. Nu går vi forrest fra vores side, men jeg håber, at andre vil lade sig inspirere, så vi kan få skabt en forandring, der batter," sagde Anders Krag.

Mere åbningsfest i weekenden den 24.-26. maj
I weekenden den 24.-26. maj er der gratis morgenmad, aktiviteter og, ikke mindst, billig strøm til borgere, der slår vejen forbi Omtankestationen i Lund.

FAKTA OM OMTANKESTATIONEN

Hvor er den?
Den første Omtankestation er åbnet i Lund lidt uden for Horsens. Flere stationer er planlagt i Danmark og resten af Europa.

Hvad tilbyder den?

  • Grønne omgivelser med plads til gåture
  • Hyggelig lounge med kaffe og snacks
  • Stisystem med spredte siddepladser
  • Fokus på bæredygtighed med bl.a. brug af overskudsjord

Hvem står bag?
Omtankestationen er udviklet af E.ON Drive Infrastrucure Denmark, og tegnet af arkitektfirmaet LabLand.

Kilde: E.ON Drive Infrastructure Denmark
Denne artikel er udarbejdet af 3. part. Indholdet er hverken sponsoreret eller betalt. De holdninger, der måtte fremgå, repræsenterer ikke redaktionen.